Április 11: Költészet napja: József Attila Levegőt

Eme ma is időszerű halhatatlan költeménnyel köszöntötték az 1964 óta élő Magyar költészet napját - Az én vezérem bensőmből vezérel! /  Emberek, nem elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel, / nem kartoték-adat. /  Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet, /jó szóval oktasd, játszani is engedd / szép, komoly fiadat!

 

No, ennek lőtTEK! A paintball-elhárításban alulmaradt a TEK

Ebben minden benne van: az 56-os tank elkötédétől-elindításától 56 lezelésén, 50 milliós és más mutyizásán, a sorosozáson, az uniós pénzek lenyúlásával egybekötött EU-gyomrozáson át a civilek elleni támadásig, a Patyomkin-hadseregi és belügyig, a civi kurázsiig. A négy páncélos meg a kutya(fáját neki, már megint ezek a fránya "civilek"...! Friss hír! Eltűntek a TEK páncélosai a Vörösmarty térről és a Bazilikától. Vége lett a szolgálatuknak, visszarendelték őket. Ki őrzi így a vásárokat?

Április 11.: a Magyar Költészet Napja

1964 óta minden évben. Idén Arany János-biennálét is ünneplünk. És egy Tompa Mihályra is emlékezünk, és József Attilára. A magyar vers apostolai ők. Időszerűsége – akárcsak minden magyar rímes mester esetében- örökérvényű. A vers szeretetének is annak kell(ene) lennie! 

Puzsérizmus: mára műfajjá nemesedett szókimondó valóságlátás

Vagyis a valódi – felelősséggel gondolkodó, látni és kérdezni merő, valódi tudást tisztelő értelmiségi agytekervényeket forgató, rekeszizmokat rengető módon jobbító szándékú világa. Egyelőre kevesen tartoznak ide, legalábbis kevesen vallják be. 

Szilveszter 2016

Ezt az esztendőt sem zárhatjuk tréfa, nevetés, vidámság nélkül! Na! Nem hagyjuk, hogy a bársonyszékektől a legkisebb munkahelyig, hivatalig mindenféle kótyonfitty savanyújóskák és savanyúmarcsák elorozzák a bennünk élő humort. Nana! Kezdjük egy időszerű párbeszéddel: Két politikus beszélget: - Tudod, hogy idén a Szilveszter péntekre esik? Erre a másik: - Remélem, nem tizenharmadikára.

Tavaszi virágzás hitünkben, tetteinkben

A tavaszi időszak igencsak meghatározó és egyre közeledő időpontja már érzékelhető mindőnk számára. Nagy falatként már lehet érezni a most készülőben lévő, érzésekkel telt, sokoldalú változások eredményét és lehetőségét, ami folyamatosan lát napvilágot és árasztja magából a jobbnál jobb és szebb energiaminőségek szikráit.

Nevessünk, tréfálkozzunk! – legalább egyetlen napon…

Sok minden megengedhető a bolondozás, bolondság, tréfálkozás napján, és az ötletes ugratásokon nem illik megsértődni. Az ízléses, jól irányzott poénok frissítően hatnak ránk. Legalább egy napot szánjunk a tréfának, a humornak, ami az élet sója! De vajon honnan származik az áprilisi tréfálkozás szokása? Klatty ide izibe’!


Tavaszi tréfás örömünnep – „Április, bolond, aki járja is”

Emlékezetes sokunk első találkozása az április 1-jei Bolondok napjával: „Április bolondja / Felment a toronyba, / Megkérdezte: - Hány óra? / Fél tizenkettő; / Bolond ez a kettő.” (Április bolondja   magyar népköltés)

 

Megint megdőlt a prímszámrekord – jó évre számíthatunk

Persze nem az adóhivatal, közterületfelügyelet, BKK-ellenőrök s más népszerű elfoglaltságok, így a nagyra becsült, közjónak elkötelezett, felelős, közérdeket szolgáló politikusok miatt, hanem a saját önálló akaratunknak, eszünknek és erőnknek, no meg némi udvariasságnak, szolidaritásnak köszönhetően. 

Meglátószög: Advent – „ember-központú” szemmel

Életünk értelmét, végső célját a transzcendens síkon találjuk meg. Ez a boldogság és életfelfogás a javak és értékek hierarchikus rendjén alapszik: alján az anyagvilág, tetején pedig az erkölcsi értékek állnak. Az erkölcsi szféra alkotóelemei értelmi tevékenységünk: az oktatás és a tudomány, a művészet és a kultúra. Ezt még a mai trendek sem változtathatják meg!

Újabb közpénzek, de nem az egészségügyre és az oktatásra

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározattal a nemzetgazdasági minisztert összesen majd’ 4,5 milliárd forint egyszeri átcsoportosítására utasították. Ezek között található a 830 milliós tétel „az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve programjának támogatása”, 690 millió forint a keresztényüldözés témakörével összefüggő pályázatok és szakmai feladatok támogatására címszó alatt szerepel.

Világok között, árnyékok, szakadékok felett félelem nélkül

Aki a természet közelében él, előbb vagy utóbb rádöbben, hogy nincs halál. Ez persze pontatlan így, mert nincs olyan, hogy a természet közelében. Mindenhol természet van, még ott is, ahol nem gondolnánk. Egy kis igazság mégiscsak van ebben a közellétben, mert például egészen más a természet megtapasztalása egy erdőben, mint mondjuk egy belvárosi fénytelen, dísztelen, növénytelen utcában. 

Áldatlan advent, bunkó bejgli – mesteri Matolcsy

Kifordított világban élek, ahol minden megtörténhet... - így a Bikini-nóta, s jelzi azt, hová süllyedhet a magyar közbeszéd, a magyar közszereplő. A címbéli jelzők is erre irányulnak: egy nettó olyasvalakire, aki - tettestársaihoz hasonlóan - az elemi társadalmi, társasági szokásokat félresöpörve egóját emeli minden smindenki fölé. Azök fölé, akiknek az adóforintjaiból él, pontosabban dölyfös döbrögire pumpálja magát.

Létünk tavaszi teljessége - szabadság: szkíta-hun őseinktől mindennapjainkig

Az élet teljességének vállalása: a szabadság. Mi a szabadság? Jó és rossz hírünk egyben: a szabadság Te magad vagy! Az, hogy miképpen éled meg a napjaidat, a pillanataidat.

Humor és Magyar: év végi elegy-belegy

Mottó: aki érti a humort – mindent tud. Aki nem – mindenre képes… Mert a tréfa, móka életünk sava-sója!

Mosolymorzsák az évbúcsútálra

Kezdő ingatlanügynök kétségbeesetten nyit be a főnöke irodájába: - Uram, a vevő, aki már foglalót adott egy építési telekre, most reklamál, hogy az egész terület víz alatt van. Mit csináljak, visszaadjam az előleget? - Hát miféle üzletkötő maga? Gyorsan adjon el neki egy csónakot! További mosolyért klatty ide!