Tamásiba kéne menni!

Kinek-kinek van „hazaibakancslistája” arról, hogy hová is szeretne eljutni hazai tájaink közül, hisz Magyarország képzeletbeli turisztikai térképén egyre sűrűsödnek a látnivalókat jelző pontocskák. Jó szívvel ajánljuk kedves Olvasóinknak, hogy a Tolna megyei Tamásit sürgősen vegyék fel erre listára. Hogy miért, azt írásunkból megtudhatják!

Új bemutatóhely a Mátra kapujában! Irány a Harkály Ház!

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság új bemutatóhelye, a Harkály Ház már várja az érdeklődőket Mátrafüreden! Az izgalmas külső megjelenésű Harkály Ház, melynek kialakítása mintha emlékeztetne a madár csőrére, az igazgatóság legújabb, 2020 augusztusa óta működő érdekes, különleges, interaktív kiállítótere, oktató- és bemutatóközpontja e természeti értékekben gazdag területen. Az épület kialakítása, a hozzá kapcsolódó kiállítás és tanösvények pályázat keretében valósultak meg.

Geoturisztikai mintaprogram indult a Bükkben

Milyen jövőt szánunk a Bükknek? – ezzel a címmel szervezett a Bükki Nemzeti Park igazgatóság (BNPI) 2019-ben workshopokat az EcoKarst projekt keretében, amelynek célja az volt, hogy a Bükkben működő vállalkozások és önkormányzatok a Nemzeti Park igazgatósággal közösen határozzák meg azokat a célokat, amelyek a térség gazdasági és környezeti fenntarthatóságát egyszerre szolgálják.

Millenáris Széllkapu

A mai napon befejeződött a Millenáris Széllkapu beruházásának első üteme. 

Téry Ödön Nemzeti turistaház-fejlesztési Program – Átadták a Borostyán Panziót

Nettó 56 millió forintból, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében újult meg a 2019. augusztus 22-én átadott Borostyán Panzió Répáshután

2500 fát ültet a FŐKERT városszerte az őszi ültetési időszakban

Mintegy 2500 fát ültet el a FŐKERT Nonprofit Zrt. az őszi ültetési időszakban, a Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére 2016-ban elindított "10 000 új fát Budapestre!" program keretén belül.

"Az Andok hegylakói" - őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

Aki kedvet kap a növények tartásához, a kiállítás alatt beszerezheti első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket. Látogasson el szeptember 7-8-9-én az ELTE Füvészkertbe!

Mi a telekocsizás? Előnyei, hátrányai? Soroljuk.

Látván a reggeli s délutáni autócsordákat az utakon, minden kocsiban egy szerencsétlen pusztítja a környezetet, de nem ám, hogy - mint pl. a németeknél, skandinávoknál - fölvesz egy-két szomszédot, ezzel is tehetmentesítvén a környezetet, a forgalmi terhelést... Nálunk még mindig az "egykézés", pöffeszkedés, bírvágy uralkodik... Pedig sok minden szól a telekocsizás mellett...

Itt a pláza, hol a drága…

…élettér? S a zöld védelme? Az ember védelme? Mit nekünk, hogy nincs már talpalatnyi zöld maradék-Magyarországon, viszont „fejlődés”, „eredmény”, hogy újabb pláza építése indulhat Budán. Meglehet, plázastopot is elrendeltek hajdan, boldogabb időkben… Valamennyiünk tágasabb zöldtere, tüdeje érdekében…

 

Odút a fákra, madarat az odúba! Legyenek újra természetesebbek tölgyeseink

Május 10-én ünnepeltük a Madarak és Fák Napját. Sajnos azonban nincs túl sok okunk az örömre: bár tölgyerdeink közül kerülnek ki legnagyobb biológiai sokféleségű szárazföldi élőhelyeink, egészségük mára drasztikusan leromlott. Mindannyiunk kedvencei, a vadmacska, a mogyorós pele, a nagy fakopáncs és a vad orchidea-félék egyedszámai vészesen csökkennek ezekben az erdőkben, hiszen azok már nem tudnak számukra megfelelő otthont biztosítani. Partnereivel a WWF Magyarország azon dolgozik, hogy újra természetessé és élhetővé tegye ezeket az erdőket.

Idén is Bécs lett a legélhetőbb város a világranglistán

Megint Bécs lett a világ legélhetőbb nagyvárosa a külföldiek számára a Mercer-féle ranglistán. A listán Budapest a 76. helyen szerepel.

Millenáris: mennyi idő alatt hozza vissza az árát? Az életminőséget és a turizmust nem számolták

A rekord gyorsasággal lepukkant  Millenáris parkban megkezdődött némi változás, de valójában komoly átalakulás mellette, a Margit körút felé eső részen, a Mammut szomszédságában lesz. 

Áprilisban újra virágba borul a Budai Arborétum!

Áprilisban virágba borul a Villányi úton a Budai Arborétum, a Szent István Egyetem Budai Campusának kertje, újra megrendezés kerül a Tavaszkert Dísznövény 2018 Szakkiállítás és Vásár!

Emberek okozzák a legnagyobb gondot a Buda környéki erdőkben

Hatalmas területet gondoz-kezel a Pilis Parkerdő – ám e hatalmas terület jelentős része közvetlenül lakott területet, elsősorban a fövárost öleli körül, nem elhanyagolható hányada egyenesen települési belterület. Ez már önmagában is megnehezíti az erdők vadászati hasznosítását – a közigazgatási határokon belül pedig egyenesen tiltja.

Fesztiválozzon az Európai Hulladékcsökkentési Hét jegyében a Kulturkúriában!

A Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál az Európai Hulladékcsökkentési Hét hivatalos részét képezi.

Vigyázat, vadveszély! Lassabban és figyelmesebben vezessen!

Az őszi hónapokban különösen megnő a vaddal történő autós ütközés veszélye, évente több ezer vadelütés történik a magyarországi utakon, hívja fel közleményében a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége. 

Rengeteg veszély van a Dunán: szigorítanak a rendőrök

A legutóbbi kettős gyermekhalál is figyelmeztető jel: rengeteg veszély leselkedik ránk a Dunán, amely egyszerre áldás és veszélyforrás. Ez utóbbi okán fokozottan ellenőrzni kell a „vén Ister” fővárosi szakaszát a nyári időszakban, sokan ugyanis a tiltás ellenére is a folyóban fürdenek. a rendőrség meg is teszi, amit lehet. De óriási a felelősség a szűlőkön is.

 

Nagy útlezárás Budán augusztus közepéig

Péntektől, azaz mától várhatóan augusztus közepéig nem használható a Bem rakpart Budapesten a júliusi vizes világbajnokság és a Red Bull Air Race rendezvények, valamint azok előkészítési és majdani bontási munkálatai miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

 

Ne nyúljanak a kismókusokhoz! - figyelmeztet a vadaspark

„Egy kisállat állapotát csak és kizárólag tapasztalt és kompetens állatgondozó szakember tudja megítélni, ezért arra kérünk mindenkit, hogy amennyiben egy elhagyatottnak vélt állat életét féltené, vagy délutáni sétája közben kisállatra bukkanna, vegye fel a kapcsolatot a Budakeszi Vadaspark illetékeseivel, akik szakértői segítséget tudnak nyújtani” ( Budakeszi Vadaspark)

Alagutat a Déli és a Nyugati közé?

Megduplázná a Duna feletti vasúti kapacitást (a Déli összekötő vasúti híd két vágányához adna hozzá meg kettőt). Lehetővé tenné a nagyvasút jobb integrálását a főváros közlekedésébe. A fejpályaudvarok nagyon nem a XXI. századi vasúti közlekedés eszközei. A jelenleg fővárosi belterületen zajló vonatfordítási tevékenység zömét kihelyezné az elővárosi vasúti hálózat külső állomásaira, amivel jelentős vasútüzemi területeket szabadítana fel varősfejlesztési célokra. Megvalósulhat a Podmaniczky Park stb.

 

Kezdődik a Virágos Magyarország verseny

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny szervezői idén is meghirdetik az ország legtöbb lakosát megmozgató kezdeményezést, amely április 10-én indult.

 

Dr. Jane Goodall világhírű csimpánzkutató, ENSZ-békenagykövet Pesthidegkúton járt

Május végén hazánkba látogatott, és két előadást is tartott Dr. Jane Goodall, az általa indított Roots&Shoots, magyarul Rügyek és Gyökerek környezeti nevelési programjáról, amit hazánkban is szeretne meghonosítani a magyarországi Jane Goodall Intézet segítségével.

Fesztivál a környezettudatosság jegyében a Kultúrkúriában

Kiállítás és divatbemutató 23 országból! Minden, ami ipar-és képzőművészet! A Kultúrkúria évek óta elkötelezett és népszerű Zöldág-vonalának programsorozata.

Átadták a Szép Juhásznét…

…mármint a róla elnevezett erdei utat, hogy pontosítsuk az immár közszájon szárnyaló hírt. Lám, a jó hír is szárnyakon jár…

Uber kontra taxis: a kötelező haladási irány a korszerűsödés

Az Országgyűlés ma kezd vitát arról a javaslatról, amely a kormány szándékai szerint akár be is tilthatja az internetes fuvarmegosztást végző Uber tevékenységét. Vajon mi van a háttérben? Megint úgy kell kibányászni a valót az érdek-, lobbi-, propaganda- és hazugsághalom alól? Klatty ide! Június elején pedig olvassa a Hidegkúti KILÁTÓ-t!

Tavaszi takarítás tippekkel, trükkökkel

Tavasszal a több napsütés szinte magával hozza a vágyat a lakás kiszellőztetésére, rendbe tételére. Vannak okosságok, melyek azzal rémisztgetnek minket, hogy elképesztő, mennyi sok baktérium éldegél boldogan lakásunkban… Miért, és mi az ellenszer? Katt ide!

Tegyük szebbé Hűvösvölgyet!

TISZTÍTSUK MEG LAKÓÖVEZETÜNKET, AHOL ÉLÜNK, AZ OTTHONUNK KÖRNYÉKÉT, AHOL ÉLÜNK, KIRÁNDULUNK ÉS ÉLVEZZÜK A TERMÉSZET NYUGALMÁT!

Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivált tartottak a Kultúrkúriában

Hazánk legjelentősebb nemzetközi öko-design eseményének ünnepélyes megnyitójára 2015. november 27-én került sor.

Hőségriadók továbbra is

Még hosszabb hőségriadókra és több trópusi éjszakára lehet számítani a jövőben - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, honlapján közzétett tanulmányából.

Áder a rengetegben

Harmincezer hektárnyi terület szorul helyreállításra a tavaly decemberi ónos eső miatt – hangzott el az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) által rendezett S. O. S. Bajban az erdő! című tematikus nap keretében. A fő helyszínt a Visegrádhoz tartozó Apátkúton Áder János köztársasági elnök is fölkereste. Segíthetünk is az erdőgyógyulásban: telefonszám - 13600

Remek nap a Budakeszi Vadasparkban!

Mint már arról korábban hírt adtunk: az ünnepi időszak utolsó szabad szombatján (január 3-án)  egyedülálló programmal várnak mindenkit a Budakeszi Vadasparkba, ahol a hazánkban őshonos nagyragadozókat ismerhetik meg a park nagyragadozó-napján.


Megnyitott a Dám Pont, felfedezésre csábít az ország legmesésebb látogatóközpontja

Először láthatta a nagyközönség a Tamási Dám Pont kiállításait, és tapasztalhatta meg interaktív élményelemeit most hétvégén. A tolna megyei látogatóközpontot ugyan már tavaly októberben átadták, de a járványügyi helyzet miatt az elmúlt fél évben zárva tartott.  

 

Elkezdődött a Bükki Csillagda építése

Elkezdődött a répáshutai Bükki Csillagda építése. Párhuzamosan már a kiállítási tartalmak is készülnek, így jó esély van arra, hogy 2021 második felében  átadhassuk a nagyközönségnek a Bükki Nemzeti Park új attrakcióját.

Geopark-panzió, kárpáti borzderes, védjegyes kézműves termékek? Irány a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Bükkszentkereszt!

A Bükk-vidék Geopark Központot és Geopark Panziót a minap adta át ünnepélyes keretek között Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Rácz András környezetügyért felelős államtitkár, valamint Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója jelenlétében hazánk második legmagasabban fekvő, önálló településén, Bükkszentkeresztesen, melyen a sajtó képviseletében szerkesztőségünk is részt vett.

Idősíkok találkozása – különleges kiállítás nyílt az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál

Új, hiánypótló kiállítással várja az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület a látogatókat az Ősfenyő Belépő Látogatóközpontban Idősíkok találkozása – Az Ipolytarnóci Ősmaradványok múltja címmel, amelynek megnyitójára 2019. augusztus 23-án került sor. A kiállítás központjában a terület kutatástörténete áll, bemutatva az 1830-as években kezdődő és máig tartó feltáró munkát, relációba állítva azzal a sokmillió éves geológiai múlttal, amely a terület Európa-hírű egyediségét adja. 

Idén az Advent jegyében telik az Orchidea kiállítás

Vaníliaillat, karácsony közeledte és sok-sok orchidea!

Hogy érezte magát az elmúlt hetekben?

Az idei volt az eddig mért második legforróbb június a világon – közölte a héten a Meteorológiai Világszervezet (WMO), amely szerint az év folyamán eddig begyűjtött adatok fényében az idei a La Nina légköri jelenséggel kísért évek közül a legmelegebb a rendszeres mérések kezdete óta.

 

Itt az első hétvége, amikor a béke szigetévé válik a Szabadság híd

Ma és vasárnap, illetve még három hétvégéig semmilyen jármű nem hajthat fel a hídra.

 

Házunk tája: megújul a Széna tér, kiteszik a buszvégállomást

Friss hírelések szerint 2019 júniusában kezdődhet el a fővárosi Széna tér felújítása, amely a tervek szerint 2020 végén fejeződik majd be. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén 26 igen szavazattal, 1 nem ellenében fogadta el a tér felújításának tervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges dokumentumokat.

 

Nem volt engedély a margitszigeti fairtásra

A főváros szerint nem volt joga kivágni a margitszigeti fákat a bontást végző cégnek, mert nem adtak rá engedélyt. A 26 méter magas új teniszstadion ügyében egyelőre senki nem mondja ki, megépül-e vagy sem a Margitszigeten. Olybá tűnik, a környezet- és természetvédelem továbbra is sokadlagos téma a döntéshozóknál. "Önfeledten" vagdalunk ki mindent, ami zöld, s végül nem marad egy talpalatnyi zöld... Sem élet... S akkor (későn) már hiába sajnálkozunk, hogy nincs hová s kinek építeni a pöffeszkedő, fantáziátlan minimál parvenü palotákat...

 

A szőlőművelő ember és a természet - tanösvény a Béres Szőlőbirtokon

Nem csak pazar panorámája, különlegesen finom borai miatt kitűnő úti cél a Tokaji borvidék: a Béres Szőlőbirtokhoz tartozó Lőcse-dűlő felnőttek és gyerekek kedvenc kirándulóhelye lehet. A Birtokon létesített A szőlőművelő ember és a természet elnevezésű tanösvényen végigkísérhetjük a szőlő „életét”, megismerhetjük termesztésének, gondozásának és feldolgozásának valamennyi fázisát, miközben a vulkanikus kőzetekről és az itt élő állatokról, növényekről is sok érdekességet megtudhatunk.

Víz világnapja: komolyan kell vennünk, hogy minden csepp számít!

Kevés a megfelelő minőségű víz és a jövő sem kecsegtet túl sok jóval. Azonnali lépéseket szorgalmaz a globális vízválság elkerülése érdekében az ENSZ Vízügyi Elnöki Testülete. A kétéves munka zárásaként jelentést készítettek, amellyel együtt egy nyílt levelet is közzétettek.

 

Áprilisban is egészségesen és környezettudatosan a Kultúrkúriában

Készítsen környezettudatos díszeket, sajátítsa el a selyemfestés technikáit, tanuljon meg tudatosan táplálkozni, lépjen egy egészségesebb élet felé vezető útra a Tudatos Vásárlók Egyesülete segítségével. Mindezt áprilisban a Kultúrkúriában.

Fesztiválozzon környezettudatosan a Kultúrkúriában!

Környezettudatos kiállítás tárlatvezetéssel, előadások, kézműves workshopok, növény cserebere, könyv cserebere, interaktív és környezettudatos játékok -  ez mind a Zöldág Nemzetközi Öko-Design Ifjúsági Fesztivál decemberben a Kultúkúriában!

Elkészült a második piskóta alakú körforgalom a II. kerületben

Ez már a II. kerület hetedik körforgalma, a Szépvölgyi út, Zöldlomb utca és Zöldmáli lejtő találkozásánál!

Repedések: csökkentik sebességüket a villamosok és a HÉV-járatok - kánikula: hűtik a síneket és az utakat

A metró után már a HÉV-vel is gondok vannak, a Batthyány tér és a Margit híd közötti alagútban sebességcsökkentést rendeltek el az aggasztóan szaporodó hajszálrepedések miatt (MTI). A kánikula miatt lassulnak a villamosok és a HÉV-járatok. Kattintson a cikkcímre!

 

A metrófelújítást el fogjuk végezni

A főváros több mint harmincmilliárd forintos pénzmaradványából kiegészíthetik a szükséges fedezetet, akkor senki nem tudja megakadályozni, hogy felújítsák a 3-as metróvonalat. A metróvonal infrastruktúrája felújításának befejezése 2020 első negyedéve körül várható – ismételte meg korábbi ígéretét Tarlós István főpolgármester.

 

Egy bizonyos szomszéd fűje mindig zöldebb

Már megint „zsiráfnyakúak” az út- és járdamenti szabadon tenyésző növények (fű, fa, virág)! mutatja kedvenc környezetvédő asszonyom. Magyarán: nincs legény, leány, gazda, aki a portája előtt levágná a a burjánzó füvet, a gaz gazt. Szemétszégyenfoltok, "tájpörsenések" - méghozzá budai oldalon, menőjenő környéken! „Ne szemetelj" felirattal megjelent ez a tábla az osztrák-magyar határnál, egyértelműen nekünk címezve.

 

Alagutat a Déli és a Nyugati közé?

Budapest legújabbkori ostroma

Vélik: nem az oszmán, nem a degenerált Habsburgék, nem a teuton veszedelem vagy oláh veszedelem, avagy szovjet okkupácija, és nem a balliberális ellenzék a Demszky-korszak szelleme támadt a magyar fővárosra, hanem a mai kormány! Az egyre veszélyesebb 3-as metró felújításának, sőt az egész városnak a térdre kényszerítésére vállalkozott.

 

Vesztegzár a Hűvösvölgyben

Pontosabban vágányzár. Ugyanis 2017 tavaszán négy hónapra elvágják Hűvösvölgyet – és így Solymárt és Nagykovácsit is – Budapesttől, amikor is a BKV újjáépíti a Kelemen László utcánál lévő támfalakat. 

Fesztivál a környezettudatosság jegyében a Kultúrkúriában

Zöldág nemzetközi öko-design fesztivált rendeznek decemberben a Kultúrkúriában.

Tarlós Istvánnak tele a hócipője, pedig még nincs is tél

A főváros minden szükséges lépést idejében megtett, de „borzasztó időhúzás” folyik, Olybá tűnik, hogy a kormányközeli munkafolyamatok másképp nem képesek felgyorsulni. – hangsúlyozta Tarlós István a 3-as metróvonal infrastrukturális felújításáról egy minapi tévéműsorban. A 3-as metróvonal felújításának témája mellett egy rádióműsorban az árvízvédelmet is szóvá tette, mondván, hogy mindezekkel: „nem szabadna szórakozni, vacakolni!”

 

Autómentes nap kerületünkben

Az autómentes napon a II. Kerületi Önkormányzat rendezvényén Till Attila, a Tiszta szívvel című film rendezője és Láng Zsolt II. kerületi polgármester várta a kerékpárral érkezőket. A Fény utcai piac mellett ingyenes kerékpárszerviz szolgáltatást is igénybe vehettek a bicajosok a Csap testvérek jóvoltából, akik az Oscar-díjra jelölést kapott film szerelőit alakították, és a MEREK (Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja) munkatársai.

 

 


 

Szivárvány duplán!

A Teremtő gyakorta megajándékoz bennünket természeti tüneményekkel. Ilyen a szivárvány. Kiváltképp duplán. Nemrég Debrecenben, majd a M7-esen, Dunaújvároson, a minap meg Budapesten gyönyörködtetett.

 

 

 

 

 

Ünnepeld a kerted a 10. Gardenexpon és Orchidea Ünnepen!

Gyere el Magyarország legnagyobb kerti életmód kiállítására - melynek társrendezvénye idén is az Orchidea Ünnep - és nyerd meg álmaid kerti garnitúráját!

Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál 2015 a Klebelsberg Kulturkúriában

Hazánk legjelentősebb nemzetközi öko-design eseményének ünnepélyes megnyitójára november 27-én 18 órakor kerül sor, melyen a nagyszabású nemzetközi kiállítási anyag mellett egy látványos nemzetközi öko-divatbemutatót is megtekinthet a közönség valamint egy állófogadásra is sor kerül, melyen bio étel-ital kínálat fogadja a vendégeket.

Újesztendő – tizenhatszor egy napon

Mivel nyolckilométeres másodpercenkénti sebességével 16 időzónán halad keresztül a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége, ennek folytán tizenhatszor ünnepelheti az újévet.

Állatok karácsonya

Ezzel az elnevezéssel immáron több esztendeje szervez rendhagyó, különleges programot a Budakeszi Vadaspark.

Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál


Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria, 1028 Budapest, Templom utca 2-10. Időpont: 2014. november 21. - 2014. december 14.