Kilencven éve született Sánta Ferenc

„Most majd az fog történni, amit minálunk úgy neveznek, történelem” – mondta a gróf, miközben dobozba tett még egy hangyát, hogy megszegesse vele rovarlétének alaptörvényét... Tomóceusz Katatikik legyünk vagy Gyugyuk?

Romsics Ignác: Magyarország története

Minden bizonnyal nagy érdeklődés övezi majd a Magyarország története c. új Romsics Ignác-kötetet, melynek borítóján a Millenniumi emlékmű látható. A könyvet a Kossuth Kiadó jelentette meg igényes kivitelben, kézre álló méretben. 

Muzsikás együttes a Budapesti Francia Iskolában

"A Muzsikás a jövő nemzedékéért" A Muzsikás együttes több, mint 10 éve járja az ország általános- és középiskoláit a « Rendhagyó énekóra » programmal. Így november 10.én ellátogat a Gustave Eiffel Francia Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumba is.

Egy rejtőzködő festő rejtett képei - Görgényi István festőművész kiállítása

A kiállítást megnyitja Zámbó Kornél festőművész 2017. október 18-án 18 órakor a Klebelsberg Kulturkúriában.

Könnyebb nem, de más az iskolatáska – végre vannak változások is

Számos szabály módosult szeptember 1-jétől, és a most kezdődő tanév miatt is számos változásra kell felkészülnünk. Persze a korkívánatos korszerűsítés átfogó reformja még várat magára. Meddig? Sürgető körülmények szorítanak! Hol késnek korunk Klebelsbergjei, követői, hívei?

 

Újjászületés Zugligetben: lóvasút–végállomás-rekonstrukció, helytörténeti gyűjtemény és galéria

Végéhez közeledik az egykori lóvasút-végállomás rekonstrukciója, hamarosan beköltözhet a helytörténeti gyűjtemény

 

Hegymenet: őszinte társadalmi-politikai-gazdasági látlelet, cselekvési receptekkel

A magyar közélet ismét lesüllyedt arra a szintre - amennyiben igazak az érintettek beszámolói, márpedig miért ne lennének azok - hogy politikai okokból nem jelenhetett meg egy könyv az MTA gondozásában. A Jakab András és Urbán László által szerkesztett Hegymenet. Társadalmi és politikai kihívások Magyarországon című tanulmánykötet tegnapi, Kossuth Klubban megrendezett könyvbemutatóját éles, rendszerellenes kritikák és a cenzúrával szembeni személyes kiállások fémjelezték. Zsurpubi szerint nem veszett el a remény…

 

Pesthidegkút ismét gazdagodott: átadták a megújult Klebelsberg-kastélyt

Jeles nap 2017. június 21-e Pesthidegkút életében: ünnepélyesen átadták a helyreállított-felújított Klebelsberg-kastélyt, gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszternek, a kormány támogatásával felújított pesthidegkúti otthonát, amely ezentúl tervezője, építtetője emlékéhez híven emlékhelyként és vendégházként adja tovább Klebelsberg Kuno kiemelkedő nemzetpolitikájának, oktatás-, művelődés-, tudomány-, sportfejlesztési, magas színvonalú működtetés összmagyarságra szabott alapelveit. Remélhetőleg a kerületiek jól sáfárkodnak majd a kastély működtetésével.

 

Olvassatok Árpádokat, Hunyadiakat, Zrínyieket, Klebelsberget, Nemecseket az igazi értékek végett!

Nemecsektől tanulva, már gyerek- vagy sorkatonakorunkban is kiközösítettük a sunnyogókat, hazugokat, mószerolókat. Ma már nincs magán és/vagy közéleti becsület, ahogy hadsereg, nemzetpolitika, kultúr- és gazdaságpolitika, támogatás se nagyon „dúl”. Egyre többen vannak az út szélén. Hacsak nem vándoroltak már ki, vagy nem tervezik azt. A hazai politikai kommunikáció legújabb – nem ismeretlen – csodafegyvere a hazaárulózás. Ez nem jelenti azt, hogy... Hanem mit jelent? Klatty a folytatásért!

 

A könyvek menedéket jelentenek a gagyi és a politika elől

Hazánkban az ismeretterjesztő könyvkiadás félholt állapotban van, a szakkönyvkiadás pedig a könyvszakma egybehangzó véleménye szerint halott, mert az állami támogatás nem éri el a szükséges minimumot sem. Egyre kevesebb lehetőség van a normális beszédre – aki figyeli a tényektől egyre távolodó, összeesküvéselméletek és propagandaháború által uralt magyar közbeszédet, el kell, hogy rémüljön, és fel kell tennie a kérdést, hogy mindez hová is vezet.

 

Flamenco-varázs: „Én, Sally, táncolunk!”

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze díjat is elnyert Pirók Zsófia legfrissebb tánc-koreográfia-rendezés együttes sikere a Színházi Világnap alkalmából bemutatott az Én, Sally, táncolunk című kortárs flamenco táncestje. Ötletét a Virágot Algernonnak szerzője, Daniel Keyes Az ötödik Sally című regénye adta. Táncban jeleníti meg elképesztő képzelettel, beleéléssel, boszorkányos ügyességgel azt, ami – amúgy - bárkivel megeshet...

Ijesztően szürkül édes anyanyelvünk – Arany János évében (is)

Az egyik legnagyobb magyar költőnk, aki majd’ százezres szókinccsel operált, pl. a 23 ezres Shakespeare-szóhasználatot a drámák fordításakor csaknem 40 ezerre bővítette, magyarította. Kosztolányi Dezső a másik nagy költő-nyelvészünk. Mindezek fényében ijesztő folyamattal szembesülünk: szürkül édes anyanyelvünk! Márpedig nyelvében él a nemzet, tehát szerfölött figyelnünk kell rá.

Budapest legjobb általános iskolái

A legjobbiskola.hu oldalon listázták az összes budapesti általános iskolát, közzétéve a 2015-ben elért országos kompetenciamérés eredményeit. Az eredmények alapján sorba rendezték az iskolákat, így kialakult a teljes budapesti iskolai rangsor.

Arany Medve-díj: Testről és lélekről – csak az az igazán jó és a nyerő, akinek szíve-lelke van!

Enyedi Ildikó alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján az Alin Tasciyan török, Dubravka Lakic szerb és Denise Bucher svájci filmkritikusokból álló, valamint a hattagú nemzetközi ökumenikus zsűri előtt, illetve a Berliner Morgenpost olvasói zsűrije is a magyar filmet díjazta. A közönségszavazáson Török Ferenc 1945 című filmje harmadik díjat nyert.

100 éve született Szabó Magda

Többek között a 100 éve született Szabó Magdára emlékezik a Kultúrkúria.

Óbudai DAnubia Zenekar: sikersorozat, önkormányzattal együttműködve

Elérte a száz előadást az Óbudai Danubia Zenekar a 2016. évben – hangzott el az együttes sajtótájékoztatóján. Az ifjúsági koncerteket már nem is maguknak kell szervezni, annyi megkeresést kapnak, koncertjeik csaknem telt házasak, fizetős előadásaik nézőszáma 96 százalékos. Ez összesen negyvenezer nézőt jelentett a múlt év során. Indulása óta segíti a helyi önkormányzat, mert - kultúra nélkül nincs közösségi élet!

Tudományos áttörések 2017-ben

Ismét holdkőzetet hozunk a Földre, megtudjuk, merre rejtőzködik naprendszerünk kilencedik bolygója, elvégezzük az első műveleteket egy kvantumszámítógépen, csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását – a Nature összeállítása a tudományos 2017-ről. Ismeretlen objektumok a rendszer szélén. Katt ide!

Ünnepelje a magyar kultúrát a Kultúrkúriában!

Csodálatos költeményei, nemkülönben észhez-szívhez szóló tanumányai révén ma az egyik népszerű költőnk, Radnóti Miklós és az egykor emberarcú hollywoodi filmbirodalom mértékadó s mértéktartó filmszínésznő, Audrey Hepburn hangulata, alakja elevenedik meg a Kultúrkúriában

Az élet diktálja: ucsitszja, ucsitszja…

Sikeremberek vallják: a siker mindent igazol. Az iskolában is, lasszóferi (lassaiz fair) vagy vasszigor révén, de mindenképpen következetesen, magas mércét állítva és kiemelt erkölcsi-anyagi támogatást nyújtva, a pedagógusokat a legmagasabb képzettségi és elismertségi polcra helyezve kell biztosítani a közös jövőt. Vannak olyan országok, amelyekben vasszigorral, máshol pedig lazasággal érnek el kimagasló eredményeket az oktatásban. Egy azonban közös bennük: óriási figyelmet szentelnek a tanárképzésnek.

Tehetetlen kormány, gondmegoldó egyetem és posta

Programozó I. tantárgy, zárthelyi dolgozat; feladat: ünnepi utalványok kiszállítása. Megoldó: óbudai egyetem. Kormány? „Ülj le, fiam, egyes!” Amúgy: kormányék meglopják a nyugdíjasokat, mert 1 milliárd forintot fizetnek a Postának hogy külön vigyék ki a 10 000 forintot, miközben ingyen kivinnék, ha csak hozzácsapnák a nyugdíjakhoz, és akkor még több is jutna, mint 10 000, tehát a nyugdíjasok kevéske pénzét pazarolják fölösleges postaköltségre a mérhetetlenül okos, átlátó-meglátó döntnökök... Arról nem is volt szó eddig , hogy többletes a költségvetés! Hogy van ez?

Nemzeti szintű a funkcionális analfabétizmus

A magyar diákok több mint negyede azt sem tudja megállapítani, hogy két alternatív útvonal közül melyik a rövidebb, és azokkal az alapvető számolási készségekkel sem rendelkezik, melyek legalább minimálisan szükségesek lennének az életben való elevickélésre. nemcsak egyre több az inkompetens tanuló, de kiemelkedően teljesítőből is egyre kevesebb van. Minden tantárgyban és alapvető ismeretekkel baj van! 2012 és 2015 között drámain megnőtt azoknak a száma, akik a minimumot sem képesek hozni.

PISA-eredmények: Minden területen jóval az átlag alatt, lemaradásunk egyre nő

Na, ezt kapd ki büszke magyar meg a „jobban teljesít” nevű blöffduma! No meg 40%-os béremelés, stadionmánia, 56-os „halszagú” himnusz, megfejthetetlen háttér- és kutatóintézetek a gatyába rázandó MTA helyett, és „táguló egyetem”-mel konveniáló kormányzati „kuckók”, helikopteren álmodó-ámító államtitkárok, kaszinók celebek és egyebek…

Szellemi kulturális örökség lett a Kodály-módszer

A Kodály-módszer a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe került, ahova azokat a modellértékű módszereket veszi fel testület, amelyeket nemzetközi szinten is terjesztésre érdemesnek, jó példának tart. Az is jó lenne, ha teljes értékű módszerként visszatérne a honi zeneoktatásba és zenei műveltség alapozásába. Pl. Japánban s Kínában tudják ezt, meg azt is, hogy a zene megsokszorosítóan hat az emberi lélekre, érzékekre, vagyis alapműveltségi szereplő! Kitűnő alkalom ennek elismerése és méltó helyre helyezése: 2017 Kodály-év!

Hangolódjon az Adventre és a Karácsonyra ünnepi koncertekkel a Kultúrkúriában

A klasszikus és a könnyűzene rajongóit karácsonyi koncertek sora várja a Kultúrkúriában.

Klebelsberg Kuno Hét 2016: „Ezek a méhek Ti vagytok! Zümmögjetek!”

Az élete egy – jelentős – részében Pesthidegkúton élt gróf Klebelsberg Kunónak a magyar ifjúsághoz intézett, a pozitív és negatív ember példájáról szóló szavai korhű felidézését s a kiemelkedő államférfi szobrának hagyományos megkoszorúzását követően az immár 24 éve alapított Klebelsberg Kuno Hét – egyhetes műsorfolyam – fő rendezvénye a gálaműsorral egybekötött Klebelsberg Kuno-díj átadása volt. A díjra idén Jókai Anna írónőt ajánlotta – 174 ajánló aláírás alapján – a Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetsége és a Városrészi Önkormányzat (VÖK). 

In memoriam Kocsis Zoltán

Isteni adomány, hogy június 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Budapesti Nyári Fesztivál nyitókoncertjén a párommal még láthattuk vezényelni. Nemzeti filharmonikusaival romantikus klasszikusokkal ajándékozta meg a közönséget Yuja Wang kínai zongoraművésznővel. Mint mindig felejthetetlen volt. Az is örökbecsű, ahogy minden porcikájában közösségi és magyar művészeti szolgált. 

„Jobbító szándékkal" - gróf Széchenyi István szellemi öröksége a Kultúrkúriában

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának csoportos kiállítása a Kultúrkúriában.

Augusztus 31: EAST-koncert a Klebiben – „Szállj velem, hadd legyek újra madár. Segíts az égbe vissza!”

„A szél tanít repülni minden éjjel. A szél. Vele álmodom, szállok holnap újra… Szállj velem, hadd legyek újra madár. Segíts az égbe vissza!” Az egyik legismertebb-sikeresebb dala nyomán mindőnkben felötlik az EAST együttes neve. Augusztus 31-én este héttől koncert ad a Klebelsberg Kultúrkúria szabadtéri színpadán, amely oly sok emlékezetes előadói est színhelye.

Ősszel újra Cseh Tamás Program

Hamarosan harmadik évada indul a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Cseh Tamás Programjának (CSTP). Külföldi szereplés is helyet kap.


Ezért érdemes várni a tavaszt

Bemutatók, különleges produkciók és világsztárok a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon!

Klebelsberg Kunót ünnepli egy hétig a Klebelsberg Kultúrkúria

142 éve született, 85 éve halt meg gróf Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter. A Klebelsberg Kuno Hetet idén november 13-19. között tartják a Klebelsberg Kultúrkúriában.

 

2017 legjobb kulturális úti céljai

Idén először megosztott első díj született az új Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of Excellence, EDEN) projekt keretében, amelyen a Magyar Turisztikai Ügynökség Magyarország „legígéretesebb kulturális úti célját” kereste: Pécs-Siklós-Szigetvár közös pályázata és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken nyert.

 

Szerelés helyett hangszerelés: Eiffel Műhelyház és Bánffy Kisszínház

A Magyar Állami Operaház 134. évadát nyitotta meg Ókovács Szilveszter főigazgató ünnepélyes keretek között szeptember 7-én, az Erdélyben és a Partiumban bemutatkozó nagyszabású Kárpát-Haza Túra résztvevőinek erdélyi bejelentkezése és az Erkel Színház Bánk bán bemutatója kíséretében. Az évadnyitó alkalmával elhelyezték,a Népliget szomszédságában, a Kőbányai úton található ingatlanon „kultúrtörténeti jelentőségű beruházásként” készülő műhely- és raktárbázis jelképes alapkövét is, ...

A kultúra hazánk egyik legfontosabb „exportcikke” – vendégoktatói konferencia a Balassi Intézetben

A kultúra hazánk egyik legfontosabb „exportcikke” – hangzott el az örökérvényű, súlyos felelősséget s még több tennivalót követelő kijelentés a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - Balassi Intézet által szervezett budapesti vendégoktatói konferencián.

 

18. alkalommal adták át a 2017. évi Díszpolgári és posztumusz Díszpolgári címet, valamint a II. Kerületért Emlékérmet.

Budapest II. kerületének Önkormányzata nevében június 21-én, immáron a 18. alkalommal megrendezett ünnepségen Láng Zsolt polgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Marczibányi Téri Művelődési Központ színháztermében átadta a 2017. évi Díszpolgári és posztumusz Díszpolgári címet, valamint a II. Kerületért Emlékérmeket.

 

Június 18-án, Apák napján: hetvenöt éves Sir Paul McCartney

Valahol a világon minden percben felhangzik egy dala: Sir Paul McCartney, korunk legsikeresebb dalszerzője, a popzene első milliárdosa, számtalan sláger írója ma ünnepli hetvenötödik születésnapját.

 

Fonó Zeneudvar a Fishing on Orfűn június 21–24.

A jubileumi Fishing rengeteg új programmal készül a fesztivál területén kívül is. A fesztiválbérletek már elkeltek, egy-egy napra lehet még jegyet venni, valamint a külső helyszínekre, így a Fonó Zeneudvarba is VAN MÉG JEGY! Ezért ha a Fishing és a Fonós hangulatból szeretnél meríteni, hamar vegyél belépőt, mert fogynak! 

Angyal az angyalok közé távozott

Sir Roger Moore -  Ivanhoe, Angyal/Simon Templar és James Bond/007 egykori alakítója a mennyországot jelentő deszkákon lép föl ezentúl. Személyében szó szerint egy valódi sztár (filmcsillag) hunyt el: mint embernek, mint színművésznek volt high class tartása, elegáns stílusa, charme-ja, kisugárzása. A brit színművész 89 esztendős volt.

 

Április 20- : ötszáz program a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison

Csaknem 150 kiállító könyvkínálata és 500 program, köztük könyvbemutatók, dedikálások, felolvasások, író-olvasó találkozók, koncertek és kiállítások várják a közönséget április 20. és 23. között a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison, ahol idén 28 ország képviselteti magát - tájékoztatott Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke.

Filmes közszereplők közpénzekből „itt a piros, hol a piros”-t játszanak?

A mai magyar féloldalas demokráciácskában a bizottsági meghallgatások gyakran arról szólnak, hogy a parlamenti képviselők és a meghívott illetékes kitartóan elbeszélnek egymás mellett. Ahogy az igazi kérdezők, tennivágyók és a döntéshozók, bennfentesek, csókosok, vagy bizonyos alkotások (stadionok, kisvasutak, kastélyok, közberuházások, rendezvények, filmek) és a Valóság nevű nagybátyánk!

Kodály Zoltán soha nem alkudott meg…

…mint minden igazi magyar értelmiségi, alkotó személyiség. Ötven éve, 1967. március 6-án halt meg Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, akadémikus, aki azt vallotta: „Legyen a zene mindenkié!” Halálának ötvenedik és születésének 135. évfordulója alkalmából 2017-ben Kodály-emlékévet tartanak. Reméljük, a Kodály-módszer is visszatér méltó és funkcionális helyére hazánkban, ahogy azt teszik pl. a Távol-Keleten...

Pannónia Filmstúdió: a (rajzfilm)álmok újraéledhetnek

Dramaturg-álmokkal léptem be először a magyar rajzfilmlegendák születésének szentélyébe, a Hűvösvölgyi út 64-ben – 1954–2000 között működött - Pannónia Filmstúdióba, amelyből elűzték az álmokat az ezredfordulón. Ám ezeket nem lehet legyőzni, így a honi filmek mellett a rajzfilmek is felülemelkedtek a magyar ugaron és – nemzetközi – sikereket értek el. 

Filmdíjzuhatag: rég ragyogott ilyen magasan a magyar film csillaga!

A Légy (Rófusz Ferenc, 1981), Mephisto (Szabó István, 1984) és a Saul fia (Nemes Jeles László) tavalyi sikere után idén ismét Oscar-díjat kapott egy magyar film, Deák Kristóf alig tízmillióból készült Mindenki című alkotása. Közben Enyedi Ildikó is Arany Medvét kapott Berlinalén. A Mindenki-vel egyúttal a magyar irodalom is díjat kapott...

Ez itt hányas számú vágóhíd? – szabad kérdés Vonnegut után szabadon

Van egy pont, amikor a test és a lélek egymásra talál, ez pedig a szerelem – mondja a film. A kérdés csak az, vajon eljutnak-e ehhez a ponthoz a külvilág minden apró rezdülésére oly érzékeny főhősök, vagy megrekednek a szarvasok álmában? S ha a Szerelmet szeretnénk átvinni a túlsó prtra, akkor mennyi álom foszlik széjjel? Enyedi Ildikó a Testről és lélekről rendezője mondja:1989-ben nagyon hosszú idő után esélyt kaptunk rá, hogy nyugalomban, egymással összefogva létrehozzunk egy jó kis országot. Sajnos rosszul éltünk vele... 

Kocsis Zoltánra emlékezik a Kultúrkúria

Barokk lantest és Juhász Előd is várja a vájtfülűeket februárban a Kultúrkúriában.

Retro plakátok repítenek vissza az időbe a Kultúrkúriában

Időutazás Tóth József Füles, a magyar reklámfotózás meghatározó alkotójának 1970-es és 1980-as években készített emlékezetes plakátjai által

Radnótira emlékezik a Kultúrkúria a Magyar Kultúra Napján

Sem emlék, sem varázslat" - Oberfrank Pál (Jászai Mari-díjas) színművész előadó estje Radnóti Miklós műveiből

Az irodalmár óév végi mérlege

„Elérkeztem abba a korba, amikor minden új nap ajándék. Ilyenkor fokozott figyelemmel kell a múlt felé fordulni, nehogy a hátralévő időben újabb hibákat kövessünk el, s így lerontsuk, ami jó, hasznos volt. Miközben folyik a pezsgő, harsognak a trombiták, be kell pillantanunk lelkünk zugába, felvetve a kérdést: ha adatik még időnk, hogyan tovább.” A kitűnő irodalmár és tanár Rónay László írása.

Fotókiállításon a Remetekertvárosi Iskola egykori tanára

Emellett egy különleges mesevilág és legendás reklámplakátok is megtekinthetők januárban a Kultúrkúriában

Közösség, iskola, egyház és az isteni kegyelem

Karácsony közeledvén körbeforgó kérdések vetődnek föl a következő kijelentés kapcsán: „A mai magyar állam meggyőződése, hogy az oktatás legfontosabb szereplői az egyházi fenntartású intézmények.” Ez enyhén szólva sem kétségbevonhatatlan hittétel, ui. a valóság más. Nagyon más.

Az élet diktálja: ucsitszja, ucsitszja…

Sikeremberek vallják: a siker mindent igazol. Az iskolában is, lasszóferi (lassaiz fair) vagy vasszigor révén, de mindenképpen következetesen, magas mércét állítva és kiemelt erkölcsi-anyagi támogatást nyújtva, a pedagógusokat a legmagasabb képzettségi és elismertségi polcra helyezve kell biztosítani a közös jövőt.

Magyarország jobban teljesít – oktatásromlásban is

Nehéz az iskolatáska - mindenkinek! A 2016-os PISA eredmények elborzasztó romlása hatalmas arányban az oktatáspolitikai beavatkozások következménye. Évente 25 ezer elemi kompetenciákkal sem bíró embert képez a hazai közoktatás, ami évtizedeken át fogja terhelni a magyar társadalmat. Ilyen az iskolai körmagyar: alig teljesítő bukdácsoló, mismásoló/másoló, plagizáló diákok, tanárok, politikusok, döntéshozók, bársonyszékesek, országgyűlési alelnök, köztársasági elnök, pártelnök, vezérigazgató, lovagrendi elnök... A tanító olyan lámpás – írja Gárdonyi –, mely minél inkább világít másoknak, annál inkább fogyasztja önmagát. Meg az idegeit az öntörvényű, nem a tudást óhajtó diákok a kényeztető, öntelt szüleikkel, no meg az önérdekű döntéshozókkal. Parlament, kormány? "Ülj le, fiam, egyes!"

A Hír Televízió megmondja az igazat? Válasz: 70ezer háztartásból száműzve

Nem hír, tudósítás, háttérbeszélgwtés, kommentár kell a magyarnak, hanem gagyi, celeb és pornó – ez a mai mainstream. Közszolgálat, kultúra, kiművelt emberfők?

Jöhetne már egy jó kis PISA-sokk? Tessék, íme itt van! Lehet kijózanodni…

A PISA-teszt sokaknak, így a magyaroknak is tükör. Természetesen csúnya tükör, mert hiába noszogtatjuk, tükröm, tükröm, mondd meg nékem… Folyton csak torzít. Szerintünk. Pontosabban a bársonyszékek magasában ücsörgő s onnan néha kipillogó döntéshozók, miniszteriális „szolgák” szerint. Valóság nevű nagybátyánk és mi, hívei másképp látjuk… Mert az össz-romlás nem egyedi kisiklás, hanem rendszerelvű mátrix, hálózati hiba. Ez a bibi! Parlament, kormány? Ülj le, fiam, egyes!

Leöntöttek egy megélhetési megmondót

Éppen ideje volt! S nem azért hamarabb húsvétolunk... De mi is történt az alaposan fazont és stílust váltó HÍR TV-ben, ahol nemritkán még ma is olyanokat hívnak meg véleménykifejtésre, pol-elemzésre, akiknek nem sok alapjuk van erre. Olyanok mondanak véleményt – akikről megvan a véleményünk…

Magyar ifjúkonzervativok – párhuzamok a jelennel

A politikával érintkezők, értelmezők legtöbbször már a szavak, fogalmak eredeti, tiszta, értelmezhető forrásánál elakadnak. De azért – mint hajdan az úttörő – rendületlenül haladnak tovább. Csakhogy ettől nem lesznek haladók. Mindjárást itt van a magyar konzervativizmus sokkal tiszteletre méltóbb, gazdagabb és felemelőbb történelmet tudhat magáénak, mint gondolnánk. Alább gondosan figyeljük a kiemelt gondolatokat, elképzeléseket!

Klebelsberg Kuno Hét 2016. november 09 – november 16, Klebelsberg Kultúrkúria

Hazánk egyik nagyformátumú politikusa, gróf Klebelsberg Kuno 141 éve, 1875. november 13-án született az Arad vármegyei Magyarpécskán. Előbb nemzetiségi és iskolai, művelődési ügyek biztosaként, majd belügyminiszterként, 1922–31 között kultuszminiszterként fejtett ki mélyre ható s távlatos ténykedést. Névadójának születési időpontját évről évre egyhetes műsorfolyammal ünnepli meg a Klebelsberg Kultúrkúria.

Táncszvit a Klebelsberg Kultúrkúria: Gloria victis – Dicsőség a győztesnek!

Vagy a győzelem dicsősége. A Duna Művészegyüttes Gloria victis táncszínházi előadás 1956 emlékére című ősbemutatójával emlékezett Pesthidegkút közügyek és kultúra iránt érzékeny közönsége a hat évtizeddel ezelőtti eseményekre, hősökre. De a közönség soraiban határainkon túl élő diákok, fiatalok is átélhették a nagyszerű előadást a szorosan együttműködő II. kerület, Klebelsberg Kultúrkúria és Rákóczi Szövetség jóvoltából.

Egy szabad országról - dal 56-ról, 56-ra: forradalom, Bon Jovie, magyar rockerek és pop-perek, halszag – botránybűz…

Semmibe venni az 56-osokat, a hazai rockzenészevilágot, mi több, a magyar nemzetet? Mindenkor csúnya dolog. Kiváltképpaz 0 60. évfordulón! Kétségtelen: az 56 „októberi vihar” után pár évvel a színen szélvészként megjelenő valódi magyar beat, rock forradalmi (gyökeresen változáspárti) része volt a szubkultúrának, sajátos eszközeivel a pesti srácok lelkületét, lendületét vitte tovább, ám a beat, rock, pop – mégsem forradalom. Ezért „sántamária” az Amerikából idehajózó slágerhajó is. De: hol vannak a magyar zeneszerzők, zenészek? Őket kérdezte, kereste valaki?

Ünnepi könyvhét a „nagyobb rész boldogságához”

Ünnep az idei könyvhét is, mert a budapesti Vörösmarty tér megtelt, noha az időjárás „zordoskodott”, ráadásul a focibajnokság is „elgurította” a nagyérdeműt. Viszont a bibliofilek betérhettek pl. a Balassi, Corvina, CzSimon, Európa, FISZ, Gondolat, Helikon, Hungarovox, Kráter, Magyar Napló Kiadó – VERITAS Intézet, Móra, Püski, Szépirodalmi, Magvető, több határon túli kiadóhoz az újdonságok, a műremekek végett – a lélek épülésére.