Magyarország tortája 2021

Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „NAPRAFORGÓ” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt és az „Egy a Természettel” versenyt is Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a „Beszterce rózsája” és a „Nimród” fantázianevű alkotásokkal.

Két hely, ahol minden a matcháról szól

Latte, limonádé, fagyi, sajttorta – klasszikus finomságok, amiket már „matchásítva” is megkóstolhatunk a főváros két pontján. A Matcha Tsuki ugyanis a Kálvin téri üzlete mellé a napokban nyitotta meg második egységét Budán, az Allee bevásárlóközpontban. A speciális teázó és kávézó ötletgazdái a matcha nevű ősi japán zöldtea port használják legtöbb termékük alapanyagaként, ami nem csak egészséges, de különösen finom ízt is kölcsönöz az ételeknek és italoknak.

X. Szent István napi Kenyérverseny

Okoskenyér, Tokaji Aranykenyér, Vásári Káposztás, édesburgonyás, köleses és mangalicazsírral készült kenyér, hogy csak néhányat említsünk a Magyar Pékszövetség idei Szent István napi Kenyérversenyére nevezett termékek közül.

Húsvéti kínálat a Gyarmati Dezső uszodában

Rendeljen tőlünk HÚSVÉTRA!

Az Év Bortermelője 2020: BORBÉLY TAMÁS „Badacsony, a folyékony szerelem”

A Magyar Bor Akadémia által szervezett Év Bortermelője Magyarországon választás 2020-as győztesének bejelentése a járványhelyzetre tekintettel az idei évben online sajtótájékoztató keretében történt.

Tematikus kürtőskalács-hétvégék az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdában

A Kürtőskalács Fesztivál idén ugyan elmarad, de a Fesztivál attrakcióit szeptember és október folyamán, Tematikus Kürtőskalács Hétvégék keretében elhozzuk az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdába. Glutén- és Tejmentes Hétvége, Vegán Hétvége, Ínyencségek Hétvégéje, Különleges Ízek Hétvégéje és minden, mi szem-szájnak ingere…

2020-ban a CURIOSITAS – Kíváncsiság lett Magyarország Tortája, s a Szentivánéji Álom lett Magyarország Cukormentes Tortája

Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „CURIOSITAS – Kíváncsiság” fantázianevű torta viselheti idén a kitüntető címet. A pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat Szentivánéji álom alkotása pedig a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt nyerte.

Év Fagylaltja verseny 2020

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2020-ban rendhagyó módon rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt.

Újranyitott a sky bar Budapest lebegő oázisában

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldásával újra látogathatóvá vált Budapest egyik legegyedibb panorámaterasza a Mystery Hotel Budapest tetején, és egyúttal a városban egyedülálló Sky Garden tetőterasz is várja már a vendégeit. A helyszínnek a szabadkőműves elemek és a gazdag történelmi múlt kölcsönöz különleges hangulatot, tervezője pedig Varró Zoltán, akinek köszönhetően a szálloda tavaly év végén a hotel- és étterem design Oscar-díját is begyűjtötte az európai luxuslobbik között, de szintén a finalisták közé kerültek a legjobb luxus vendégszoba kategóriában is. 

Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges Ismét elindult a tavaszi sertéshús fogyasztásösztönző kampány

2020-ban ismét sertéshús fogyasztásösztönző kampányt folytat az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), illetve a Magyar Húsiparosok Szövetsége, melynek része áruházi- és rendezvényeken való kóstoltatás, valamint intenzív kommunikációs kampány (televíziós és rádió-, továbbá influencerek bevonásával online kampány). A 2020. augusztusáig tartó kampány elsődleges célja, hogy ösztönözze a fogyasztókat a kitűnő, minőségi sertéshús tudatos vásárlására és fogyasztására.

10 éve együtt a Badacsonyi Borvidék Budapesten is: február 29-én ismét Badacsony New Yorkban

A jubileumi borvidéki bemutatkozásra idén is a patinás New York Palota Róma termében kerül sor, ahol a borvidék borászatai mellett bemutatkoznak a települések, a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek és egyéb szolgáltatók.

KOPPÁNY LEVENTE NYERTE A S.PELLEGRINO YOUNG CHEF KÖZÉP-EURÓPAI ELŐDÖNTŐJÉT, ÍGY Ő KÉPVISELHETI A RÉGIÓT A 2020-AS MILÁNÓI DÖNTŐBEN

Miután a közép-európai régió legtehetségesebb fiatal szakácsai kulináris bátorságukról tettek tanúbizonyságot, Koppány Levente nyerte a megmérettetést, és ő vehet részt a S.Pellegrino Young Chef milánói döntőjében 2020. május 8–9-én.

Magyar Ízek Utcája: idén is megkóstolhatják a Magyarország Tortája 2019, a Magyarország Cukormentes Tortája 2019 és a Szent-István napi kenyér címet elnyert két tortát és kenyeret!

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja alkalmából. 

Világszerte és itthon is növekszik a kekszek piaca, a több mint ezer éves keksz a klímakrízisben is kitart

Idén várhatóan négy százalékos forgalmi érték növekedéssel a körülbelül 28 ezer tonnás hazai kekszpiac is felült a nemzetközi „keksz-expresszre”, mert a globális kekszpiac forgalma évente nagyjából öt százalékkal bővül*, és a teljes globális forgalom a jelenlegi 120 milliárd dollárról öt-hat év múlva 160 millárd dollárra tornássza fel magát, mondta el Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban Óbudán, ahol egy keksz-tárlat is megnyílt.

Csupa csoki és minden, ami különleges!

Új üzlet nyílt a Széphalom Bevásárlóközpontban!

Rekordszámú nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a legjobbaknak járó SynVino-díjakat ebben az évben a Bárdos és Fia Pincészet, a Béres Szőlőbirtok, a Koch Csaba Vin Art Pincészet és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kapta.

Trófea Grill Étterem

Tisztelt Olvasóink! Helyesbítünk!

III. Olasz Gasztronómiai Világhét

Immár harmadik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét november 19 és 25 között. Több mint 300 olasz diplomáciai székhely és kultúrintézet szervezésében, közel 1000 program valósul meg világszerte.

Trófea Grill étterem... Korlátlan étel és italfogyasztás fix áron!

Közeledik az év végi céges rendezvények, karácsonyi bulik és ügyfél partik ideje, ahol lehetőség nyílik arra, hogy megköszönjék munkatársaiknak, ügyfeleiknek az egész éves munkát és felhőtlenül szórakozzanak.

Csúcs -mesterszakács főz az állatkerti jegesmedvékre

Nem akárki, hanem a kedves jó mesterszakács és mestercukrász Benke Laci bácsi vitte a minap az ebédet a budapesti állatkert közismert és közkedvelt mackóinak: Belijnek és Szerijnek.

 

A legnyáribb étel: cukkinis lecsó virslivel

Lecsót bármikor ehetünk, és szoktunk is, mivel az egyik legegyszerűbb ételek egyike. Hála a korszerű élelmiszeriparnak, lecsó nem akkor van, amikor érik a paradicsom meg a paprika, hanem amikor leemeljük a polcról a lecsós üveget. A cukkiniszezon viszont határozottan feldobja ezt a lehetőséget, főzzél lecsót cukkinivel, és húsz perc alatt kész is az ebéd, vagy vacsora!

 

Ínyencség, hedonizmus húsmentesen tavaszi módra

Mit esznek a nem húsevők vagy a mindenevők? Bugyuta kérdés, ha belegondolunk, hogy az előidőkben mindenekfölött gyűjtögető életmód révén növényeket, rovarokat rágcsáltunk, csak azután kaptunk rá a hús ízére, kiváltképp, midőn föltaláltuk hozzá a tüzet és a sót, majd pl. a párolást egyedülállóan alkalmazó ősmagyar eleink kreativitása nyomán azt a kb. 85-87-féle fűszert, amit a hon-visszafoglalás, Hazatérés időszakában napi rendszerességgel használtunk - stb. Klatty ide!

 

Pálmalevél, ami eredetileg malacfül

Az úgy volt, hogy egy nagyon finom, ropogós és már-már szemtelenül egyszerű süteményt készítettem. Itthon pálmalevélként ismerik, de német honban ez a malacfül. Mindenki ismeri. És mindenki szereti itthon és külföldön egyaránt. 

Ön megálmodja az ünnepi fogást, ők segítenek a megvalósításban!

A Szerelmünk Gyümölcse & a Történetek a Spájzból szeretettel várja üzletébe kedves vásárlóit kiváló minőségű finomságokkal!

Az volt az álma, hogy a szegényeknek főzhessen

Két és fél éve nyitotta meg az ország első cigány lakáséttermét, nem várt csodát.Várnai Annával mégis megtörtént, amire nem is számított... Hogy mire? Klatty ide s megtudhatja! Követendő példa (lenne)

Kortyondi, borzsák, palackfejő, félrekonty, pikós… - „Megiszom a jó bort csutora nélkül is – ölelem a rózsám nyoszolya nélkül is”

Szavak, szólásmondások híján az itóka sincs édes anyanyelvünkben. Magazinunknak Zágoni Mikes Emese erdélyi eredetű tollnokhölgy és dr. Weinberger Szilveszter jeles helyzetábrázolónk segedelmével egész vinotékára valót gyűjtöttünk egybe. Így ünnepek tájékán néhány példa, íme!

„Minőségi konyha és bor”! Második olasz gasztronómiai világhét

November 20-26. között immár másodszor rendezték meg az Olasz gasztronómiai világhetet, amelyben a teljes olasz külképviseleti-konzulátusi hálózat, valamint az Olasz Kultúrintézetek, több mint ezer program szervezésével vesznek részt Budapesten.

Grillpartikról váltsunk szót, ennek van ideje

Minden időben, vagyis nem csak nyáron lehet kellemes összejöveteleket rendeznünk a grillsütő mellett! A roston sült ételek megfelelő elkészítés mellett mindig egészségesek, és a hűvösődő időben kifejezetten jól esnek a tűzről frissen levett falatok.

Sütőtökös kenyér az őszi napokra

Kezdődik a sütőtök szezonja. Próbáljuk ki kenyérben is. Nem csupán mutatós, hanem sülve, főve és nyersen is egészséges, nagyon finom. Tök jó!

 

Sült paprikás padlizsánmártogató

Hamisítatlan nyári mártogatót ajánl Önöknek, kedves Olvasóink, a Hidegkúti KILÁTÓ. De kívánságukra akár szendvicskrém, pirítósra feltét is lehet a tökéletesre sült kápia paprika és padlizsán kombinációja.

 

Dinnyeválasztás – érdemes a mézédes hazaira várni

Konyhánk küszöbén a magyar dinnyeszezon, amikor végre az igazi hazaitól ragadhatunk! Mégis mire kell figyelnünk, hogy valóban ízes dinnyét válasszunk? Egy hevesi dinnyetermesztő árulta el a trükköket, ám ha mégsem bízunk a megérzésünkben, letölthetünk a telefonunkra egy dinnyekopogtató alkalmazást is.

 


Magyar Ízek Utcáján az Ország Kenyere és az Év Innovatív Kenyere

Nagyanyáink kenyere 21. századi köntösben hódíthatja meg idén a Magyar Ízek Utcájára látogatókat is. Tizedik alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség Szent István-napi Kenyérversenyét, ahol kiválasztásra került az Ország Kenyere, azaz a hagyományos Szent István-napi kenyér, valamint az év leginnovatívabb kenyere is. Jól tükrözi az aktuális fogyasztói trendeket nemcsak a két nyertes termék, hanem a versenyre nevezett összes kenyér. 

Auguszt Cukrászda nyílt a Múzeumkertben

Apponyi Geraldine emlékét örökíti meg a Múzeumkertben megnyitott új Auguszt Cukrászda, amely az egykori albán királyné nevét viseli. A 150 éves múltra visszatekintő családnak ez a negyedik üzlete Budapesten.

Szabadtéri romantikus vacsora, közös sörözés a barátokkal vagy egy jó kávé? – mindenkit vár Budán a Fióka!

A városmajori parknál található Fióka már távolról csalogatja a vendégeket, a különleges épületnél pedig csak a fantasztikus belső tér, a kerthelyiség egyedibb - tipikusan olyan hely, ahol végtelen órákat lehet eltölteni anélkül, hogy észrevennénk – barátokkal, párban vagy akár egyedül.

Válassz a Gyarmati Dezső Uszoda karácsonyi kézműves kínálatából!

Tedd könnyebbé a karácsonyi készülődést, vigyél finomságot ajándékba, vagy lepd meg a céges kollégákat egy karácsonyi csomaggal! 

La PeTite Bistro #tőlünk_Nektek, szeretettel: LIBANAPOK november 11-15-ig!

A La PeTite Bistro Értetek, helyiekért született. Az hely, ahol szeretettel fogadnak és várnak Titeket nap, mint nap. Ahol, szívesen ünnepeltek vagy tértek be családotokkal, barátaitokkal. Mennyei finomságokat Hideg-meleg reggelik, ebédek, vacsorák, különleges kávék, pékáruk, gourmet termékek és még sok-sok meglepetés #Tőlünk_Nektek :)

Tematikus Kürtőskalács Hétvégék az Édes Mackó kürtőskalács cukrászdában.

A Kürtőskalács Fesztivál idén ugyan elmarad, de a Fesztivál attrakcióit szeptember és október folyamán, Tematikus Kürtőskalács Hétvégék keretében elhozzuk az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdába. Glutén- és Tejmentes Hétvége, Vegán Hétvége, Ínyencségek Hétvégéje, Különelegs Ízek Hétvégéje és minden, mi szem-szájnak ingere…

ÖTVEN ÉVES A MAGYAR RÁGÓ!

ÖTEZER ÉVES A RÁGÓZÁS SZOKÁSA, 2020 A RÁGÓGUMI KIHÍVÁSOKKAL TELI ÉVE

Eldőlt, melyek Magyarország legjobb kenyerei

Nyílt zsűrizésen dőlt el, melyek Magyarország legjobb kenyerei. Ötfős szakmai zsűri választotta ki a döntőbe jutott kenyerek közül azt, amely a szigorú bírálati szempontoknak a legjobban megfelel. A Magyar Pékszövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg Kenyérversenyét.

Tegyük változatossá, értékessé étkezésünket!

Szabó Adrienn: Magyar superfood c. könyve már elérhető a Boook Kiadó webáruházában!

Csokinyúlból nincs hiány, idén a müzli, keksz és snack a húsvéti sláger

Hiány idén semmiképpen nem lesz húsvéti édességből, mert a kereskedők már jóval a vészhelyzet kihirdetése előtt feltöltötték raktáraikat és polcaikat a szokásos mennyiségből, így nem kel attól tartani, hogy valaki lemarad a csokinyúlról, csokitojásról, vagy más húsvéti finomságról, akár hazait, akár importot választ.

 

Badacsony tizedjére is jött, látott, győzött

Február utolsó napján tizedik alkalommal mutatkozott be a Badacsonyi Borvidék a szakmai és nagyközönségnek a budapesti New York Palota Róma termében és annak előterében. Összesen 33 borászat és 10 turisztikai szolgáltató hozta el és mutatta be kínálatát.

Sütemények cukormentesen - hogy senkinek se kelljen ellenállni a csábításnak!

Cukormentes édességek c. könyv az édes és sós süteményekre helyezi a hangsúlyt, mellyel sorstársainak segít, hogy senkinek se kelljen ellenállni annak a bizonyos édes csábításnak!

Auguszt 150 éve

Egyedülálló hazánkban az, amit a méltán híres Auguszt cukrászda immár 150 éve képvisel. Ünnepélyes reggelivel készülnek az évforduló alkalmából Borbás Marcsival.

 

12 RÉGIÓS ELŐDÖNTŐVEL FOLYTATÓDIK A S.PELLEGRINO YOUNG CHEF NEMZETKÖZI VERSENY, MELYEN A MAGYARORSZÁGOT KÉPVISELŐ KOPPÁNY LEVENTÉNEK IS SZURKOLHATUNK

A S.Pellegrino Young Chef nemzetközi kulináris verseny célja a gasztronómia jövőjének támogatása a konyhaművészet következő generációs tehetségeinek felfedezésével és segítésével.

Újabb Kemenes Cukrászda és Bisztró a Vámház körúton: Otthoni ízek és családias hangulat

Augusztus 4-én Kemenes Cukrászda és Bisztró nyílik Budapesten, a Vámház körút 9. alatt. Az immár harmadik egységét nyitó Kemenes családi vállalkozás alig egy évtized leforgása alatt vívott ki magának hírnevet a cukrásziparban. A Lipóti Pékségnek is beszállító vállalkozás 2015-ben nyitotta legelső önálló cukrászdáját. Elhivatottságuk és odaadó figyelmük a garancia arra, hogy az új, Vámház körúti üzlethelység hamarosan nem csak Klapka György egykori ékszerbirodalmáról, hanem saját jogán is híres lesz. A házias sütemények mellett meleg ebéddel is várják a betévedő vendégeket, a környéken élő és dolgozó emberektől a turistákig.

Már palackozva is kapható az igazi PI-víz!

Megjelent a piacon az Elixina, az első palackozott, kiskereskedelemben is kapható magyar PI-víz. Alapja egy kiváló minőségű, nemzetközi szinten is elismert, díjnyertes ásványvíz, amely a Dr. Fülöp László által kifejlesztett BCS PI-technológia segítségével válik különlegesen egészségessé. A bemutatóra impozáns környezetben került sor ismert személyek jelenlétében: Dr. Fülöp Lászlóval, Horváth Gábor olimpiai bajnokkal, Ignácz Attilával, a 2004-es Athéni Olimpiai Játékokon bajnoki címet szerzett kajak négyes erőnléti edzőjével és Szujó Zoltánnal.

Különleges mesterkurzusok és új, kedvezményes jegyárak a Badacsony New Yorkban exkluzív kóstolón március 9-én

Idén a tavalyinál is több kiállító fogadja a látogatókat a hagyományos borvidéki bemutatkozáson: ezúttal 38 borászat több mint 160 féle bora mellett 13 turisztikai szolgáltató kínálata várja a látogatókat a New York Palota Róma termében.

A delikát, a sportos és a klasszikus - Változatosak lettek 2018. legjobb kenyerei

Igazi különlegességeket adott a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as, augusztus 20-i termékversenye. Az idén Innovatív, Teljes kiőrlésű és Búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, Hajsza és Várhegyi Deres nevet kapták, és mindegyik egészen egyedi élményt ad. A friss fejlesztésekkel a nagyközönség első alkalommal a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozaton találkozhat, augusztus 18-20-án, a Várkert Bazár előtt.

A lehető legjobb grillsütő-megoldások kertünkben

A nyárral beköszöntött a kerti sütögetések idénye is. Ahogy a rocknóta mondja: Mindenki másképp csinálja... No és másképp szereti! Van, aki a kemencére, van, aki a grillre vagy a sütőtányérra esküszik, a lényeg, hogy a szabadban együtt legyünk és jókat együnk. Összegyűjtöttünk pár ötletet.

 

Aldis béka

135 forintnak (!) megfelelő kártérítést kapott a peches vásárló, aki békát talált a salátában.

 

Több százan kóstoltak bele Badacsony ízeibe

Jól teljesített Badacsony a New Yorkban: rekordszámú, 35 borászati kiállító és idén először 15 egyéb, turisztikai szolgáltató is bemutatkozott április 14-én szombaton a New York Palota Róma termében és annak előterében a valóban Nagy Badacsony Kóstolón.

Szentendrei Duna-korzó, Promenade vendéglő: a legnagyobb francia vacsora a világon

Magyarországon huszonöt étterem csatlakozott a negyedik alkalommal meghirdetett Gout de France gasztronómiai világünnephez, melynek keretében március 21-én világszerte több mint háromezer vendéglátóhely kínált francia menüt. Szentendrén egyedüliként a PROMENADE Vendéglőt kérték fel részvételre.

 

Farsang Fáni beköszöntött, egy fincsi fánkot ideküldött!

Minden érzékszervünkkel érezzük: javában dúl a farsangi idény!

Év végi nagy zaba – értelme?

Menetrend szerinti kérdés: az év végi ünnepek és főként a vendégeskedés a szeretet, az együttlét és a meghittség mellett még egy dologról szól: a nehezen indokolható mértékű evésről. Miért? Klatty ide!

Magyar múlt idéző: kenyér, slambuc, tarhonya, torma, gulyás, bor, bodag, nancsa…

És a többi, év végi ünnepeinket is idéző étek! Ősi étel- s italkultúránk, nemzeti konyhánk népünk lelkiállapotát, kultúráját, történelmi és társadalmi értékeit tükrözi… 

Bor és vendégfogadásunk „titkaiból”

A borral való vendégfogadás mindig étkezésekhez kötött, és a gasztronómia elengedhetetlen része. 

Szamos - Prémium praliné szaloncukor köntösben

A Szamos manufaktúra a minőségnek és a látványnak a legmagasabb színvonalát képviseli a szaloncukor-készítésben is. A családi vállalkozásnak ugyanolyan magas elvárásai vannak a karácsonyi édesség gyártásakor, mint más termékeiknél. Az idei ünnepekre szóló kínálatukkal ismét a legmagasabb minőség elérése volt a cél, így egy átlagos szaloncukor helyett  pralinés íz- és formavilág kerül napvilágra a selyempapír felbontásakor! 

Ősz a konyhában – alapanyagok és főzés

Az érett nyár, illetve a kora ősz nagyon gazdag termést kínál zöldségből, gyümölcsből. A kínai öt elem tana szerint ez az időszak képviseli a beteljesülésben nyugvó energiát, vagyis a „föld elemet”, és ezért minden növény, mely a föld közelében terem, kedvező hatású.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny különdíjasa a FRER Cukrászda

Hatodik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. Idén, ebben a kategóriában "A leginnovatívabb recept" a 77 Elektronika Kft. különdíjasa a Frer Cukrászda lett, Málnás Passió tortájával.