A Bauhaus irányzat alapításának 100. évfordulójára emlékeztek a II. kerületben


Sokan érkeztek szeptember 15-én délután a Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület családias, jó hangulatú ünnepségére, amellyel a Bauhaus irányzat alapításának 100. évfordulójára emlékeztek. 

A civil szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet a világhírű, 1931-ben épített kísérleti lakótelep értékeire, és gondozza az épített örökséget. A rendezvényen fotó- és poszterkiállítás, csoportos vezetés, zene és finom falatok is várták a vendégeket. Az eseményen részt vett és felszólalt Láng Zsolt polgármester, Megyeri Gábor egyesületi elnök, Ferkai András, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem professzora, Csáki Tamás, a Kiscelli Múzeum főosztályvezető-helyettese, valamint Karlóczai Mariann, aki gyermekként maga is részt vett a kísérleti lakótelep átadásán.

keretbe:

A magyar Bauhaus egyik kiemelkedő emléke, a maga korában (1931) újszerű Napraforgó utcai kísérleti lakótelep, mely Pasaréten, a Napraforgó utca 1-22. között található. Egyik oldalról az Ördög-árok határolja.

Az alapötletet az egy évvel korábban Budapesten rendezett nemzetközi építészkongresszus adta. A Magyar Mérnök- és Építész-Egylet lakásankétján néhányan felvetették, hogy egy stuttgarti példa (Werkbund lakótelep) alapján egyszerre több tucat, egymáshoz jól illeszkedő villát kellene építeni. A kísérlet tulajdonképpen arról szólt, hogy lehet-e száz négyszögöles telekre különálló, kertes családi házat tervezni. Az elhangzott ötletet ifj. Masirevich György, Kaffka Péter, Kozma Lajos és Vágó László karolta fel, és megnyerték kivitelezőnek a Fejér és Dános céget. A megvalósításra kiválasztott, az Ördögárokkal párhuzamosan fekvő üres terület.

A háromezer négyszögöles területet végül 22 családi- és ikerház számára parcellázták fel. Az újonnan nyitott Napraforgó utca a közepén kis térrel bővült, melyet gyalogoshíd kötött volna össze a Pasaréti úttal, de ez a terv nem valósult meg. Az egész telepen egységes kerítés vonult végig, és a közvilágítást is azonos típusú kandeláberek szolgálták. A 16 családi- és három ikerházat több építész tervezte, ennek megfelelően az épületek megformálása igen változatos. Valamennyi családi ház egyemeletes (a kétemeletes 3. szám kivételével), a kertekre földszinten vagy az emeleten teraszokkal nyílnak.