20 éves a Sivananda Jógaközpont


Egy tradicionális jógaintézmény, melyet egy racionálisnak számító utasszállító repülőgép kapitány Veres András alapított 1996-ban. New-York-i és indiai tapasztalatait öntötte élő formába Budapest második kerületében. Az ősi kelet tudásával segítik a modern kor pörgő embereit. Egy vidám kis közösség, mely nyitott mindenki felé.

Közhasznú, nonprofit alapítványi formában működnek. Ez lehetővé teszi, hogy a diákokat ingyen tanítsák és a rászorulók is kedvezményekkel jöhessenek. A kapott támogatásokat nem élték fel, hanem saját otthont teremtettek maguknak, ami a második kerületben nem kis szó. Sőt a polgármester támogatásával és fővédnökségével kétszintes épületük, az idén új szárnnyal gyarapodik. A központ az önzetlen szolgálatra épül. Még a jógaoktatók sem kapnak fizetést a megtartott jógaórákért. Egy lelkes 60 fős önkéntes csapat működteti a központot, mely kellemes kis egzotikus sziget a Hidegkúti út mellett.

Itt nagyon sok értékes ismeretet és gyakorlatot lehet elsajátítani a kezdőtől oktatói szintig az egészség, a lelki béke és az önismeret érdekében. Mestereik a belső béke és a boldog hosszú élet titkait öt pontban foglalták össze: 1. Helyes testgyakorlás, 2. Helyes légzés, 3. Helyes relaxáció, 4. Helyes Táplálkozás, 5. Pozitív gondolkodás és meditáció.

A központ programjai iránti érdeklődést jelzi, hogy az elmúlt 20 évben több mint 140 ezer ember fordult itt meg, ami kerület lakosságának másfélszerese. A mélyebb ismeretek iránti igényt jól jelzi, hogy az intézmény falai között közel 400 jógaoktató szerzett oklevelet az egyéves időtartamú kurzusokon. 

A jógaközpont izgalmas himalájai kapcsolatokkal is rendelkezik. Minden évben 10 főnek van lehetősége, hogy eljusson Indiába a himalájai jógik közé és három hétig velük élhessen és tanulhasson.  A központ túllép a jóga divatos, fizikai gyakorlatain. Itt meg lehet tanulni a meditációt, mély relaxációt és bele lehet kukkantani az elmeműködés legrejtettebb titkaiba is.

A Sivananda Jógaközpontban megállt az idő. A testi és lelki egészség elérésének módszereit nem az éppen divatos irányzatok, hanem az évezredes írások határozzák meg. A Mester-tanítvány lánc sem tegnap indult, hanem Kr.u. 788-ban azaz 1228 éve. Az alapítótól számítva a hazai központ vezetője a 39. ebben a láncolatban, melynek kiemelkedő személyisége maga a névadó mesterük Szvámí Sivánanda, egy gyakorló orvosból lett himalájai jógi. Bölcsessége, tanításai, könyvei (több, mint 300 kötet) nagyon sok embernek nyújtanak útmutatást mind a nyugati és keleti világban. Közel 40 ezer Sivánanda jógaoktató tanít az öt kontinensen Los Angelestől Európán át Japánig.

A Sivánanda Jógaközpont nem kötődik egyetlen valláshoz sem, ám tiszteli mindegyiket. Elfogadja a világ sokszínűségét. A jógát olyan gyakorlati  élettudománynak tartják, amely az emberi lény különböző síkjain harmóniát teremt és az ebből nyert életerőt és békét a társadalom szolgálatába állítják. Azt tartják, hogy béke csak akkor lehet a társadalomban, ha annak tagjai is békések. A Sivananda Jógaközpontban a tanítás e belső béke elérésének gyakorlati módszereiről szól.

Sok sikert kívánunk további munkájukhoz!

 

 

Sivananda Jógaközpont

1028 Budapest Szegfű u.2.

www.sivananda.hu

joga@sivananda.hu

Tel06 1 397 5258

06 30 689 9284